Studenckie przepisy na każdą kieszeń

Zgodnie z obietnicą zamieszczam przepisy na kilka zdrowych dań, które nie zrujnują studenckiej kieszeni. Mam nadzieję, że będą Wam smakować! Na początek coś dietetycznego.

Zupa brokułowa
Najlepsza dla osób będących na diecie. Jest smaczna, tania, zdrowa i małokaloryczna!
Będziesz potrzebować:
– jednego opakowania brokuła mrożonego lub świeżego. Mrożony kosztuje ok. 3zł!
– ugotowanego wcześniej bulionu lub kostki rosołowej/warzywnej
– jogurt naturalny – zwykły lub grecki
– świeże warzywa pokrojone w kosteczkę. Dodaj to, co lubisz. Ja wrzucam marchewkę, korzeń selera, pora – najprościej mówiąc włoszczyznę.

Przygotowanie:
1. Do dużego garnka wlej ok. 2 litry wody. Wrzuć kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu.
2. W tym czasie rozmrażamy brokuła. Następnie kroimy go na małe kawałeczki. To samo robimy z pozostałymi warzywami.
3. „Pozostałe warzywa” wrzucamy do bulionu. Jak będą miękkie dodajemy brokuła. Czekamy aż zmięknie i odlewamy porcję zupy do kubeczka. Do tej samej miseczki dodaj jogurt naturalny( ilość zależna od upodobań) i energicznie wymieszaj, następnie wlej to sportowym do garnka. Mieszaj i gotuj jeszcze przez parę minut. Nakładamy porcję do miski. Smacznego!
Koszt całości: ok. 5 zł za garnek!!!


Sałatka z kaszą jaglaną
Idealna do zabrania na uczelnię. W zależności od ilości warzyw wystarczy na jedną lub dwie porcje.
Będziesz potrzebować:
– woreczka kaszy jaglanej
– 1 papryki – czerwonej, żółtej, zielonej – wedle uznania
– kilka kostek szpinaku mrożonego
– sera feta
– ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.
Na patelni podsmaż szpinak z papryką pokrojoną w paseczki/kosteczki. Następnie dorzuć kaszę jaglaną i ser feta (ok. 20g). Przypraw i gotowe!


Tosty francuskie
Idealna propozycja na sobotnie śniadanie!
Będziesz potrzebować:
– dwóch kromek pieczywa, może być lekko czerstwe, dwudniowe
– 1 jajka
– 1 łyżeczki cukru/ może być wanilinowy
– pół szklanki mleka
– 1 łyżeczki masła
– cukier puder lub inny ulubiony słodki dodatek, np. dżem

Przygotowanie
W dużej misce rozbij jajko, następnie dodaj mleko i cukier. Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Zamocz kromki chleba.
Na patelni rozgrzej masło, a następnie połóż na niej nasączone kromki. Smaż do zarumienienia. Na koniec dodaj ulubione dodatki: cukier puder, dżem, owoce, masło orzechowe itd.

Smacznego!!!

No votes yet.
Please wait...

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*