Zdrowe nie znaczy nietuczące! Sprawdź na jakie produkty powinnaś uważać! Część I

Moja koleżanka wegetarianka, choć odżywia się zdrowo – w jej menu nie brakuje świeżych warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych czy kasz – ma otyłość. Pytanie brzmi dlaczego? Na pierwszy rzut oka, wszystko się zgadza. A na drugi? Już nie do końca. Umiar – to słowo klucz, którym powinna kierować się każda osoba dążąca do szczupłej sylwetki. Niejednokrotnie byłam świadkiem sytuacji, w której pochłaniała paczkę mieszanki studenckiej (200 g). Toż to ponad 1200 kalorii! Niektórzy jedzą tyle przez cały dzień (nie polecam). Tłumaczyła się tym, że nie je słodyczy – więc może. Serio? Snickers zrobiłby jej mniejszą krzywdę niż powszechnie uważane za zdrowe orzechy.

Zdrowy nie znaczy nietuczący

Istnieje pewna grupa produktów, która wpuszcza w nas tzw. maliny. Uchodzi za zdrową, odżywczą, ale niestety bardzo kaloryczną. Nieświadomi, nie odmawiamy sobie kolejnych dokładek. Wręcz przeciwnie – chcemy więcej i więcej! Najwyższa pora uzupełnić wiedzę, rozwiać wszelkie wątpliwości. Gotowa? Mam nadzieję, że tak. Zaczynamy!

Bilans kaloryczny

Podstawą osiągnięcia sukcesu w odchudzaniu jest ujemny bilans kaloryczny. Rozkład makroskładników jest ważny -ale nie aż tak! Prawda jest taka, że możesz żywić się tylko i wyłącznie czekoladą a i tak stracisz na wadze – cyferki są najważniejsze! Co nie zmienia faktu, że po takiej diecie Twoje ciało będzie wyglądać fatalnie.

Modelka z powyższego zdjęcia jest szczupła – to fakt. Aczkolwiek na jej skórze nie brakuje fałdek czy cellulitu. A zatem, zanim wybierzesz się do spożywczaka dobrze się zastanów, jakie produkty umieścić na liście zakupów.

Zdrowe pułapki 

Orzechy – na pierwszym miejscu znalazły się wspomniane przeze mnie orzechy. Źródło cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

  • Witaminy: A, B1, B2, B6, B9, E
  • Minerały: cynk, magnez, żelazo, bor, wapń, selen
  • Zdrowe tłuszczowe: nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz Omega 6.
  • Antyoksydanty, polifenole, fitosterole, błonnik pokarmowy

Orzechy wspomagają pracę mózgu, poprawiają perystaltykę jelit, wzmacniają kości, obniżają cholesterol, dbają o dobry wygląd włosów/skóry oraz paznokci.  Warto włączyć je do swojej diety. Aczkolwiek dystans będzie jak najbardziej wskazany.

  • 100 g migdałów – 579 kcal
  • 100 g orzechów włoskich – 645 kcal
  • 100 g pistacji – 562 kcal
  • 100 g orzechów nerkowca – 553 kcal
  • 100 g fistaszków – 560 kcal
  • 100 g orzechów brazylijskich – 655 kcal
  • 100 g orzechów laskowych – 628 kcal

Nasiona są równie niebezpieczne dla naszej sylwetki, co one! Spójrzcie:

  • Słonecznik – 577 kcal
  • Dynia – 446 kcal
  • Sezam – 573 kcal

Nie wspominając o takich dodatkach jak karmel. Słodkie orzeszki w karmelu – ten kto chociaż raz w życiu był nad polskim morzem, zna ten tekst. 700 kalorii na 100 g!

Owoce suszone – często zastępujemy nimi słodycze lub dodajemy je do owsianki. Zabieramy do pracy czy szkoły. W przeciwieństwie do świeżych , owoce suszone stanowią realne zagrożenie dla naszej figury! Spójrz!

  • Suszone jabłko – 256 kcal w 100 g.  Jabłko – 46 kcal w 100 g.
  • Suszona gruszka – 329 kcal w 100 g. Gruszka – 58 kcal w 100 g.
  • Suszone morele – 360 kcal w 100 g. Morele- 48 kcal w 100 g.
  • Suszone banany – 358 kcal w 100 g. Banan – 97 kcal w 100 g.

Gorzka czekolada – jest zdrowa – to fakt. Jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, a dodatkowo poprawia  humor!

  • Magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas, flawonoidy, niacyna

Niestety jest bardziej kaloryczna niż mleczna!

Oliwa z oliwek  – cieszy się nieustanną popularnością wśród mieszkańców naszego kraju. Dodajemy  ją do sałatek, dań mięsnych, a czasami nawet do wypieków! Ba! Niektórzy spożywają ją sauté. Ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie oraz kondycję skóry.

  • Obniża cholesterol, zapobiega miażdżycy, działa przeciwzakrzepowo, usprawnia pracę układu pokarmowego, nawilża i wygładza skórę, chroni przed przedwczesnym starzeniem się organizmu.

Niestety nie jest pozbawiona kalorii. Wręcz przeciwnie – ma ich całkiem sporo. 884 kcal na 100 g! Łatwo przesadzić z jej ilością. Łyżka tu łyżka tam i nadwyżka gotowa!

Masło orzechowe – dzieciństwo to cudowny czas. Szeroko rozumiana beztroska, brak obowiązków. Kajzerka z Nutellą i bananami.. Mmmmm. Nie to co teraz – nie dość że musisz pracować, to jeszcze musisz liczyć kalorie! Krem czekoladowy zamieniłaś na masło orzechowe. Czy słusznie? I tak i nie.

  • Doskonałe źródło białka, błonnika, magnezu, witamin z grupy B, zdrowego tłuszczu.

Niestety bardzo kaloryczne, bardziej niż wspomniana Nutella.

 

No votes yet.
Please wait...

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*