Zdrowe przekąski na diecie!

Dietetycy zalecają spożywanie od 3 do 5 posiłków dziennie. Tymczasem, my zjadamy 15. Zapytasz „jak to możliwe?”. Pozwól, że nie odpowiem Ci na to pytanie. W zamian zachęcę Cię do przeprowadzenia małego eksperymentu. Warunek konieczny: dzień wolny od pracy! Niech to będzie sobota. Weź do ręki kartkę i długopis i zanotuj, co zjadłaś na śniadanie. Analogicznie postępuj z każdym, następnym posiłkiem. Wieczorem usiądź wygodnie na kanapie i przeanalizuj zapiski. Może to wyglądać mniej więcej tak:

Śniadanie: owsianka, kawa z mlekiem

  • 1 ciastko
  • 5 paluszków
  • Garść chipsów
  • Szklanka soku pomarańczowego
  • 1 gryz batonika

Obiad: ryż z kurczakiem i warzywami

  • Jabłko
  • Szklanka coca coli
  • Kilka żelek

Kolacja: sałatka z tuńczykiem, kromka chleba

  • Lampka wina
  • Mały kawałek sernika

A później dziwisz się, że nie chudniesz. Podjadanie potrafi zniszczyć każdą dietę!

Podjadanie na diecie 

Podjadanie to nawyk, czyli w ujęciu psychologii czynność powtarzana automatycznie – bardzo często nieświadomie. Przypuszczam, że niejednokrotnie złapałaś się na tym, że siedząc przed telewizorem machinalnie sięgasz do miski na chipsy – nawet wtedy, gdy jest pusta.

Najczęstsze przyczyny podjadania 

  • Niskokaloryczna dieta – kluczem do osiągnięcia sukcesu w odchudzaniu jest odpowiednio zbilansowana dieta. Głodówka prędzej czy później zakończy się napadem na lodówkę. Jak myślisz, dlaczego tyle kobiet pada ofiarą efektu jojo?
  • Odwodnienie organizmu – głód często jest mylony z pragnieniem. Dlatego zanim sięgniesz po kolejną przekąskę, wypij szklankę wody.
  • Zbyt mała ilość snu- najedzona, napita, a nadal masz ochotę na słodką przekąskę? Bardzo możliwe, że w ten sposób Twój organizm sygnalizuję potrzebę snu  – generalnie odpoczynku. Z najnowszych badań naukowych wynika, że osoby które śpią mniej niż 8 godzin dziennie jedzą o 300 kalorii więcej niż te które dbają o odpowiednią podaż snu.
  • Hormony – bardzo dużo kobiet przed miesiączką odczuwa wzmożony apetyt, zwłaszcza na słodycze. Winne są hormony, a konkretnie progesteron i estrogen.
  • Stres, złość  – czyli najprościej mówiąc jedzenie pod wpływem emocji.
  • Nieregularne posiłki – dzień zaczynasz od kawy, a śniadanie jesz o 15? Nic dziwnego, że masz słabość do przekąsek.

Jak przestać podjadać?

Jak widać, przyczyny podjadania mogą być różne. W związku z tym pierwszym krokiem na drodze do zmiany nawyku, powinna być obserwacja siebie. Dopiero wtedy kiedy uda nam się znaleźć przyczynę,  możemy zacząć z nią walczyć. Aczkolwiek bez względu na jej źródło, istnieje pewna lista wskazówek która sprawdzi się u każdego.

1. Wyeliminuj ze swojego jadłospisu produkty wysoko-przetworzone

Zrezygnuj z kupowania produktów typu instant: zupek chińskich, sosów w proszku. Postaraj się również ograniczyć słodycze i fast-foody. Tego typu produkty to sama chemia! Konserwanty i wzmacniacze smaku, które tylko niepotrzebnie pobudzają nasz apetyt!

2. Przestań kupować „zapalniki” 

Zapalniki to produkty, które wywołują u nas chęć podjadania. Ty już dobrze wiesz, co mam na myśli. Kupujesz czekoladę z zamiarem zjedzenia kosteczki, a i tak pochłaniasz całą.

3. Skup się na jedzeniu

W trakcie spożywania posiłku, nie oglądaj telewizji ani nie korzystaj z komputera. Skup się na jedzeniu. Powoli i dokładnie przeżuwaj każdy kęs.

4. Zrezygnuj z jedzenia na mieście 

Wstań godzinę wcześniej i przygotuj posiłki na cały dzień. Dzięki temu unikniesz nieplanowanego wypadu do restauracji czy napadu na automat ze słodyczami. 😉

Jeśli mimo wszystko, dalej odczuwasz potrzebę podjadania. Naucz się to robić świadomie. Wybieraj przekąski, które nie zaszkodzą Twojej figurze.

Zdrowe przekąski na diecie!

Jogurt naturalny z dodatkiem owoców 

Zdrowe lody – ich przygotowanie zajmie Ci pięć minut, a smak? Smak zaspokoi ochotę na słodycze!

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka masła orzechowego

Banana obierz ze skórki i pokrój na małe kawałeczki. Włóż do zamrażarki na kilka godzin. Następnie wyciągnij i potraktuj blenderem. Dodaj jogurt grecki, masło orzechowe. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Ciasteczka owsiane – zaspokoją ochotę na słodycze i dostarczą sporej ilości błonnika!

Składniki:

  • 1 banan
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonej żurawiny

Banana traktujemy widelcem, dodajemy pokrojone w kosteczkę morelę oraz żurawinę. Dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy płatki. Następnie formujemy ciasteczka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na na ok. 20 minut.

Warzywa pokrojone w słupki

Orzeszki z cieciorki – cieciorkę odsącz z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym. Wsyp do miski, dodaj ulubione przyprawy i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz aż do zarumienienia.

Zupa krem 

Miseczka popcornu przygotowanego bez dodatku tłuszczu

Smoothie – słodkie, smaczne, zdrowe i sycące. Czy można chcieć czegoś więcej?

Składniki:

  • Szklanka mrożonych truskawek
  • 1 banan
  • Jogurt naturalny

Wszystkie składniki blendujemy i gotowe!

Czipsy warzywne – wyglądem i smakiem przypominają te tradycyjne, a kaloryczność mają zupełnie inną! Koniecznie musisz spróbować.

Ulubione warzywa pokrój na cienkie plasterki, dodaj ulubione przyprawy a na koniec skrop oliwą z oliwy. Dokładnie wymieszaj. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz ok. 30-40 minut.

 

No votes yet.
Please wait...

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*